Categorii

Care sunt simptomele PATARILOR si cum se pot combate?

Simptomele patarii - Agentul patogen - Combatere patare


Patarea

Patarea frunzelor este o boala fungica produsa de ciuperci si bacterii. Aceasta boala este cel mai des intalnita in culturile de tomate din sere sau solarii.

Patarea unghiulara a castravetilor

Pe suprafata frunzelor veti putea observa pete de forma unghiulara si culoare verde inchisa. Petele sunt dispuse intre nervuri si sunt inconjurate de o zona de culoare galben-verzuie. Daca conditiile sunt favorabile, petele se unesc si se extind.

Pe fructe vor aparea pete de dimensiuni mici, intre 1 si 3 milimetri, care se vor adanci in tesuturi si au o culoare alba.

Agentul patogen se numeste Pseudomonas syringae pv. Lachrymans, raspandirea bacteriei are loc prin semintele infectate sau prin resturile vegetale care provin de la plantele care sunt bolnave. Raspandirea pe parcursul perioadei vegetative are loc prin apa care provine de la ploi sau irigatii.

Pentru combaterea patarii unghiulare a castravetilor:

Polyram DF - este un fungicid sistemic local translaminar, cu un spectru larg de combatere al bolilor la plante.

Patarea rosie a frunzelor de prun

Tesuturile din dreptul zonelor afectate se vor ingrosa, devin crustoase, bombandu-se usor spre parta din spate a frunzelor. In zona aceea puteti observa puncte de dimensiuni foarte mici, ceea ce reprezinta ostiolele picnidiilor agentului patogen.

In anii in care conditiile sunt favorabile dezvoltarii bolii, frunzele se vor usca si vor cadea devreme, acest lucru ducand la o rezistenta scazuta a pomilor la temperaturile foarte scazute din timpul iernii.

Agentul patogen se numeste Polystigma rubrum, se transmite anual prin resturile vegetale care au ramas pe suprafata solului.

Pentru combaterea patarii rosii a frunzelor de prun:

Bouille Bordelaise WDG - Cel mai eficient fungicid care are si un spectru larg de combatere al bolilor in culturile de pomi, vie sau legume.

Patarea rosie a frunzelor de prun

Patarea neagra a frunzelor de trandafir:

Patarea neagra a trandafirilor, este o boala fungica ce poate fi observata foarte des in regiunile in care se cultiva trandafirul.

Daca conditiile de mediu sunt favorabile, boala se dezvolta, iar petele se unesc cu usurinta si vor produce leziuni mari. Tesuturile afectate, din jurul petelor se vor ingalbeni, iar intr-un final aceasta culoare va cuprinde toata frunza. Daca atacul este puternic se vor produce defolieri premature.

Agentul patogen se numeste Diplocarpon rosae, se raspandeste de la un an la altul cu ajutorul conidiilor de pe suprafata frunzelor .

Pentru combaterea patarii negre a frunzelor de trandafir:

Score 250 EC - Acesta este un fungicid foarte cunoscut pentru actiune sa preventiva si curativa.

Patarea neagra a frunzelor de trandafir

Patarea cafenie a frunzelor de mar:

Organele tinere ale marului sunt atacate, iar pe suprafata frunzelor, cand boala este la inceput vor aparea pete cu o forma mai mult sau mai putin circulara, conturul nu este exact delimitat si au o culoare cenusie.

Atacul asupra florilor, in special pe sepale, este asemanator cu cel descris de pe frunze. Atacul asupra fructelor se manifesta de cand sunt in proces de dezvoltare pana la maturitate. Pe fructe vor aparea pete de culoare cenusiu-maslinii, in dreptul carora tesuturile se vor crapa. Fructele care sunt tinere se deformeaza si pulpa fructului are un gust fad. Crapaturile de pe suprafata fructelor sunt zonele de intrare ale sporilor de Monilinia fructigena, dar si pentru alte ciuperci care vor distruge pulpa in totalitate.

Agentul patogen se numeste Venturia Inaequalis f.c. fusicladium dendriticum. Ciuperca ierneaza in frunzele cazute sub forma de miceliu stomatic in scoarta sau miceliu de rezistenta in solzii mugurilor. Aparitia bolii este favorizata de gradul ridicat de umiditate.

Pentru combaterea patarii cafenie a frunzelor de mar:

Alcupral 50 PU: Are actiune fungicid-bactericida de contact, gradul de eficienta este ridicat.

Patarea alba a frunzelor de tomate:

Patarea alba a frunzelor de tomate este o boala fungica foarte raspandita in tarile care au un climat temperat. In afara de tomate, ciuperca ataca si Solanaceae cultivate si spontane.

Agentul patogen se numeste Septoria lycopersici, ciuperca se transmite cu ajutorul miceliului de rezistenta. Ciuperca ierneaza an de an in resturile vegetale.

Pentru combaterea patarii albe a frunzelor de tomate:

Zytron: Este un fungicid din extract de plante, are actiune sistemica si de contact, stimuleaza cresterea plantelor si si a productiei de fitoalexina, ceea ce ajuta sistemul de aparare al plantei.

Patarea alba a frunzelor de tomate

Patarea frunzelor de sfecla:

Patarea frunzelor de sfecta este cea mai raspandita boala in culturile de sfecla, in tara noastra apare an de an si poate produce pagube de pana la 50% in productie, daca conditiile sunt favorabile.

Agentul patogen se numeste Cercospora beticole, se raspandeste an de an, in perioada de vedetatie prin conidii si isi pastreaza capacitatea de infectie pana la maxim 20 de luni.

Pentru combaterea patarii frunzelor de sfecla:

Melody Compact 49 WG - Este un fungicid de contact, dar si sistemic. Are 2 substante active ce activeaza impotriva ciupercilor patogene.

Patarea frunzelor de sfecla

Patarea frunzelor de fasole

Atacul are loc la fasole pe suprafata frunzelor si a fructelor. Atacul patarii unghiulare incepe in luna iulie cand pe frunze apar pete de dimensiuni mici, intre 2 si 5 milimetri in diametru, de culoare cenusii sau brune. Pe partea din fata a frunzelor, exact in dreptul formarii petelor, puteti observa mai multe pete de culoare maronie ce reprezinta sporii agentului patogen. In zonele in care umiditatea predomina atacul patarilor unghiulare este foarte intens si poate produce uscarea si defolierea prematura a plantelor. Atacul se manifesta si pe suprafata pastailor sub forma de pete de dimensiuni mici si colturoase.

Pentru a preveni atacul agentului patogen cel mai recomandat este sa adunati si sa distrugeti resturile de plante ramase dupa procesul de recoltare. O alta recomandare pentru prevenirea atacului patarii unghiulare este rotirea culturii la 3 ani.

Afla mai multe despre Patari, click aici!

Produse recomandate

-12%
Fungicid Zeama Bordeleza (Bouille Bordelaise) 50
Zytron, 1 litru
291,99 Lei
-20%
Melody Compact 49 WG, 200 g
Melody Compact 49 WG, 200 g
65,46 Lei
81,73 Lei