Sfecla furajera face parte din familia Chenopodiaceae si este o planta bienala. Sfecla furajera este folosita ca hrana pentru animale. Din sfecla se folosesc atat corpul cat si frunzele. Aceasta cultura are cerinte mari fata de temperatura, semintele germinand in intervalul de temperaturi 6-30 de grade Celsius. Ca si cultura este un mare consumator de apa. Pentru a prospera sfecla furajera necesita soluri profunde, bogate in humus.
Daunatorii care pot aparea in cultura de sfecla furajera:
Plosnita neagra a sfeclei - Aceasta prezinta o singura generatie pe an si poate ierna in stadiul de ou in diferite zone adapostite. Plosnita neagra a sfeclei este o specie polifaga si este considerata printre principalii daunatori ai culturii de sfecla. Ca masuri de prevenire impotriva plosnitei negre a sfeclei sunt: fertilizarea echilibrata si distrugerea buruienilor.
Gargarita sfeclei - La inceputul primaverii, pe campuri apar mici insecte vizibile. Gargaritele care au fost in stadiul de iernare in sol se tarasc in cautare de hrana. Baza dietei lor este frunzele de sfecla. Acestea mananca lastari tineri de legume. Gargarita de sfecla rosie este raspandita pe scara larga in partea europeana a Rusiei, in regiunea Centrala, Siberiana de Vest si regiunea Caucazului de Nord. Doua gargarite sunt cele mai daunatoare: cele obisnuite si cele gri. Masurile agrotehnice si substantele chimice sunt utilizate pentru combaterea insectelor de acest tip. Gargarita femela a sfeclei este mai mare decat masculul. La masculi, primele doua segmente ale abdomenului au o fosa longitudinala. Sectiunea finala a picioarelor de mers la femele este mai putin pubescenta cu firele de par. Pentru a putea combate aparitia gargaritei in cultura de sfecla puteti folosi insecticidul Karate Zeon 50 CS.
Puricii sfeclei - Puricii sfeclei au intre 2 si 3 generatii pe an si pot ierna in stadiul de adult in stratul superficial al solului. Acestia produc pagube insemnate in culturile de sfecla furajera si de zahar. Ca metoda de combatere a puricilor de sfecla trebuie sa rotiti corect cultura, sa inlaturati buruienile care apar pe parcurs si sa aplicati tratamente semintelor inainte sa le semanati.
Molia sfeclei - Aripile moliei sunt inguste, ascutite si au o culoare gri-maronie, cu nuante de galben si pete negre mici (anvergura aripilor 12-14 mm). Ou are forma ovala, culoare alba, cu lungime de 0,5 mm. De obicei, numai pupele si omizile tarzii ierneaza cu succes. Femelele depun oua pe ambele parti ale frunzelor de sfecla si pe petiol. Fertilitatea este de 200 de oua. Dezvoltarea embrionara dureaza 4-12 zile. Se dezvolta 20-30 de zile, trecand prin 5 stadii. Pentru a preveni aparitia moliei trebuie sa realizati rotatia corecta a culturilor si sa aplicati tratamente cu insecticide specifice acestui daunator.
Bolile care pot aparea in cultura de sfecla furajera sunt:
Rugina - Rugina apare pe ambele parti ale frunzelor ca pustule ridicate mici (1 - 2 mm diametru), care sunt de culoare portocalie sau maro. Cand presiunea bolii este severa, sporii se vor indeparta de animale, utilaje si imbracaminte ale persoanelor care trec prin cultura. Boala se raspandeste in perioadele de vreme ploioase cand temperaturile sunt cuprinse intre 15 si 20 de grade Celsius si este mai intensa cand roua persista perioade lungi. Dezvoltarea bolii este oprita de vremea calda si uscata, lasand pete galbene scufundate pe frunze. Gerurile pot provoca daune mai mari ale plantelor atunci cand frunzele sunt acoperite de rugina. Ca masuri de prevenire ale ruginei in cultura de sfecla de zahar ar fi indicat sa evitati soiurile sensibile si sa aplicati fungicide de tip foliar inca de la primele semne ale bolii. Pentru combaterea ruginei puteti folosi fungicide precum Topas 100 EC sau Polyram DF.
Patarea frunzelor (Cercospora beticola) - Aceaasta boala apare sub forma de pete mici, rotunde, gri, cu margini rosiatice. In conditii de umiditate se pot observa pete negre (structuri producatoare de spori) in centrul leziunilor. Cercosporioza de regula apare pe plante individuale si se poate raspandi daca temperatura si umiditatea sunt ridicate. Sub presiunea severa a bolii, leziunile se unesc in masura in care frunzele intregi pot fi pierdute. Ierneaza ca spori pe frunzele vechi si resturi de plante. Poate fi, de asemenea, transmis de seminte, dar se crede ca aceasta este o sursa minora de infectie. Ca masuri de prevenire pentru cercosporioza ar trebui sa evitati rotatiile la mai putin de 3 ani, sa indepartati resturile din cultura. Pentru combatere patarilor de pe frunze din cultura de sfecla de zahar este recomandat sa folositi fungicide precum Dithane M 45.
Putregaiul inimii sfeclei - Putregaiul inimii sfeclei este una dintre cele mai frecvente boli ale sfeclei si mai este cunoscuta si sub numele de patarea bruna a frunzelor. Putregaiul inimii sfeclei poate produce pagube intre 15 si 40% recoltei. Aceasta ciuperca ataca plantele care sunt tinere pana la rasarire. In combinatie cu alte ciuperci, poate duce la putrezirea plantutelor. Pe perioada verii pe frunze vor aparea pete de decolorare, de dimensiuni mari (0.5-2 milimetri in diametru) si forma rotunda. Pentru a putea combate putregaiul inimii sfeclei puteti folosi fungicidul Cidely Top.
Citeste si articolul despre Cultivarea Sfeclei furajere!