Categorii

Alunul (Corylus avellana) - Cultivare, inmultire, ingrijire

Cultivare - Ingrijire - Inmultire - Boli Alun


alun

Alunul (Corylus avellana)

In functie de specie, acestia variaza de obicei intre 6-8 metri inaltime si pot fi cultivati ca arbusti sau pomi mici. Deoarece sunt destul de compacti si pot fi taiati cu usurinta, acestia sunt o alegere excelenta daca nu aveti o gramada de spatiu pentru cultivarea pomilor.

Cultivare si istorie

Alunii sunt originari din multe parti ale emisferei nordice si pot fi gasiti in padurile reci de foioase, au fost un simbol al intelepciunii si inspiratiei de-a lungul istoriei, cu referiri scrise la aluni datand de secole sunt mentionati in Biblie pentru valoarea nutritiva si capacitatea lor de vindecare, precum si in mitologia greaca si romana antica, se spunea ca Hermes, mesagerul zeilor greci, purta un toiag facut din lemnul unui alun pentru a-i oferi intelepciune si a-l ghida in calatoriile sale, cultivat comercial in principal pentru nuci, lemnul este, de asemenea, utilizat pentru fabricarea cosurilor, manerelor pentru scule si garduri. Uleiul din alunul comun ( C. avellana ) este utilizat si in produsele alimentare si cosmetice.

Inmultire:

1.Cu seminte

Daca aveti timp si nu va grabiti cu prima recolta, pornirea de la seminte poate fi o optiune foarte economica. Daca puteti gasi seminte salbatice dintr-un alt alun, poate fi chiar gratuit!

Inainte de a semana semintele, le puteti testa viabilitatea cufundandu-le in apa, aruncati-le pe cele care plutesc.

Toamna, plantati semintele in gradina la o distanta de 4.5 metri si adancime de 3 centimetri, cu partea usor ascutita orientata in jos, protejati-le peste iarna cu un strat gros de mulci .

De asemenea, puteti pune semintele in ghivece, in toamna, odata ce vremea se incalzeste primavara, udati in mod regulat pentru a mentine o umiditate consistenta, iar rasadurile ar trebui sa apara dupa cateva saptamani.

Alternativ, puteti stratifica semintele la rece in interior, punandu-le intr-o punga cu fermoar, umpluta cu o parte de nisip si o parte de muschi de turba .

Pastrati-l la frigider peste iarna si apoi mutati punga intr-un loc cald din casa dumneavoastra pentru cateva zile, sau pana cand vedeti semne de germinare.

Dupa ce semintele au incoltit, plantati fiecare rasad intr-o oala de 20 de centimetri umpluta cu pamant. Continuati sa cresteti rasadurile in ghivece peste vara, pastrandu-le partial in umbra si transferati in pamant in toamna odata ce rasadurile ating o inaltime de 20 - 25 de centimetri.

2. Din rasaduri

Puietii cumparati ca stoc de pepiniera pot fi plantati in pamant la sfarsitul toamnei sau iernii in timpul repausului, pentru a preveni stresul de caldura si pentru a reduce nevoia de udare.

Distanta necesara intre rasaduri intre 3 si 4 de metri distanta, plantati-i in gropi sapate pana la adancimea radacinilor.

Va recomandam ingrasamantul BIOCAT.

Cum sa ai grija de alun?

Alunul prefera solul bine drenat si destul de scazut in substante nutritive, solul excesiv de bogat ofera o crestere abundenta a frunzelor in detrimentul florilor si fructelor. Desi pomii au atat flori masculine, cat si femele, nu sunt autofertili, asa ca veti obtine intotdeauna rezultate mai bune daca le plantati intr-un grup, astfel incat polenul sa poata deriva de la o aluna la alta.

Daca aveti spatiu, incercati sa plantati o mica livada de alune, asezand pomi la o distanta de aproximativ 4 m pentru a le oferi suficient spatiu. Creati o matrice de diferite soiuri pentru a maximiza potentialul de polenizare. Verificati compatibilitatea polenizatorului copacilor pe care doriti sa ii creasca pentru a va asigura o potrivire buna. Soiurile trebuie sa fie inflorite in acelasi timp pentru a asigura polenizarea cu succes.

Ingrijirea pomilor este simpla. Taiati iarna, acest lucru indepartand aproximativ o treime din cele mai vechi ramuri, taind cu atentie tulpinile la nivelul solului. Subtiati zonele supraaglomerate pentru a mentine centrul luminos si aerisit. Taiati orice ramuri care se incruciseaza, dar lasati ramurile tinere, asemanatoare unei crengute, care poarta majoritatea florilor feminine.

Va recomandam pentru taierea ramurilor foarfecele FISKARS. Sunt cele mai eficiente foarfece de taiat.

Sunt tulpini care cresc direct din radacinile plantei, adesea la o anumita distanta de tulpina principala. Acestea trebuie sa fie scoase sau scoase imediat pentru a preveni o masa de tulpini impenetrabile. Pastrati-va deasupra acestor fraieri si nu vor provoca dureri de cap mai tarziu.

Alun - 2

Recoltarea fructelor

Nucile sunt gata de recoltat toamna imediat ce cojile s-au ingalbenit. Alegeti-le din pom sau, daca sunt perfect coapte, este posibil sa le puteti scutura pe o prelata.

Principale Boli ale alunului:

1. Virusul Mozaicului

Virusul se transmite prin altoire, polen, seminte infectate si in pepiniera prin atingerea radacinilor Cea mai frecventa forma de atac se manifesta pe frunze, prin aparitia unor pete galbene neregulate. De obicei, atacul poate fi observat pe o parte a

frunzelor. Daca temperaturile sunt cuprinse intre 18 si 20 de grade Celsius, petele devin maronii. Acest lucru poate duce la scaderea productiei si la slabirea pomilor atacati.

Virusul se transmite prin altoire, polen, seminte infectate si in pepiniera prin atingerea radacinilor

2. Bacterioza

Este foarte periculos in plantatiile de aluni.

Bacterioza ataca mugurii si frunzele. Mugurii devin maronii si nu se dezvolta, vor deveni uscati. Bacterioza se transmite prin exsudatul bacterian care este transportat de picaturile de apa, vant sau prin procedurile de intretinere. Pe frunze apar pete negre, asezate pe spatiile dintre nervi. Petele se unesc si distrug intreaga frunza

3. Mucegai gri

Ciuperca apare in conditii de umiditate ridicata si lumina scazuta si poate avea un impact mare asupra productiei, chiar si dupa recoltare. Simptomele acestei ciuperci pot fi observate pe organele aeriene ale arbustului. Zona atacata devine maro si se acopera cu un puf cenusiu. Ciuperca traieste pe resturile vegetale de pe suprafata solului, iar sporii sunt transportati pe plantele sanatoase de vant si de picaturile de apa

Pentru tratarea bolilor de mai sus trebuie sa folositi fungicidul TOPAS 100 EC.

Pentru buruieni cel mai bun erbicid este: LEOPARD 5 EC.

Click aici pentru a vede articolul anterior despre CIRES.

Produse recomandate

-19%
Topas 100 EC, 250 ml
Topas 100 EC, 250 ml
88,99 Lei
110,23 Lei
-28%
Leopard 5 EC, 1 litru
Leopard 5 EC, 1 litru
110,90 Lei
153,16 Lei