Categorii

Alocasia - Cerinte de mediu, ingrjire, soiuri, udare, boli

Udare - Soiuri - Boli - Daunatori


Alocasia

Alocasia

Plantele tropicale din genul Alocasia prezinta frunzis uimitor care poate deveni elementul central al unei gradini sau camere. Plantele din genul Alocasia sunt cultivate cel mai adesea ca plante de apartament, dar este obisnuit sa le aduceti in aer liber in lunile calde.

Plantele din genul Alocasia pot creste foarte repede si, in conditiile potrivite, unele specii sunt considerate invazive.

Ingrijirea plantei Alocasia

Chiar si cu un sezon scurt de crestere in climatul nordic, aceste plante pot creste rapid. In lunile calde de vara, plantele din genul Alocasia pot produce o frunza noua in fiecare saptamana, iar fiecare frunza noua poate fi de doua ori mai mare decat cea din saptamana precedenta. Formele frunzelor pot varia, au nervuri colorate si o varietate de texturi de la gros, ceros si lucios.

Odata ce planta este in perioada inactiva (toamna tarzie si iarna), va incepe sa se odihneasca. Cresterea rapida a frunzelor se va opri si planta va ramane probabil asa cum este pe tot parcursul sezonului de iarna.

Alocasia - Cerinte de mediu pentru dezvoltare armonioasa

  • Lumina - Nevoile variaza de la umbra la lumina soarelui, in functie de soi. Intrebati cultivatorul sau vanzatorul daca planta este o specie care suporta soarele direct. Culoarea frunzelor tinde sa fie mai buna printre plantele care cresc cel mai bine cu mai multa lumina.
  • Sol - Plantati plantele din genul Alocasia in sol bine drenat sau in sol argilos.
  • Apa - Pastrati plantele Alocasia umede tot anul; sunt plante iubitoare de apa. Exista o linie fina cu aceste plante. Trebuie sa pastrati solul umed, insa apa nu trebuie sa balteasca. Au nevoie de mai putina apa in lunile de iarna, deoarece planta este latenta.
  • Lasati primii cativa centimetri de sol sa devina aproape uscati inainte de udare. Acest lucru va ajuta la mentinerea solului uniform umed. Udarea in exces poate duce la putrezirea radacinii.
  • Temperatura si umiditate - Plantele din genul Alocasia vor suferi la temperaturi sub 15 grade Celsius. Pastrati plantele departe de curentii reci de la ferestre, usi si aer conditionat.
  • Ingrasamant - Puteti folosi ingrasamantul foliar Agroleaf.

Soiuri de Alocasia

Exista aproximativ 70 de specii de Alocasia , precum si zeci de hibrizi. Plantele Alocasia sunt hibridizate in primul rand datorita atractiei formei, culorii si dimensiunii frunzelor. Luati in considerare aceste soiuri:

  • Alocasia macrorrhizos, este o planta cu adevarat enorma, care poate creste pana la 1,5-2 metri inaltime, cu frunze care pot ajunge la 90-100 de centimetri lungime si 50-60 centimetri latime.
  • Alocasia polly - are frunze de dimensiuni mari, de culoare verde-metalic cu nervuri late, de culoare argintie.

Daunatori / boli frecvente la plantele Alocasia:

Desi destul de izbitoare, aceste plante pot fi destul de sensibile la o varietate de boli, inclusiv putregaiul coroanei, tulpinii si radacinilor sau patarea frunzelor. Semnele bolilor sunt de obicei pete negre sau maro inchis pe frunze si o margine galbuie in jurul petelor. Puteti preveni bolile cu practici adecvate de udare, nu supraaparati aceste plante.

Daunatorii obisnuiti ai Alocasiei includ afide si acarieni paianjen.

Alocasia

Citeste si articolul despre Aglaonema.

Produse recomandate