Aglaonema
Este un gen de plante care fac parte din familia Araceae si sunt sempervirescente (sunt plantele care isi mentin tot timpul frunzele, in toate anotimpurile).
Aglaonema – Crestere in ghiveci
- Alegeți un ghiveci de cel puțin 30 cm lățime (sau mai mare, în funcție de mărimea plantei dvs.). Poziționați într-un loc luminat indirect.
- Scoateți planta din recipient, scuturati ușor rădăcinile și tăiați orice rădăcini încurcate.
- Poziționați în ghiveci și umpleți-o cu pamant, tasand ușor, apoi udati.
Aglaonema – Ingrijire
- Toate soiurile de aglaonema (aproximativ 21-14 specii) sunt extrem de ușor de îngrijit. Deși aglaonema „Silver Queen” este unul dintre cele mai populare soiuri, puteți experimenta cu soiuri precum „Suzy”.
- Indiferent de varietatea pe care ați decide să o creșteți, iată o listă a condițiilor pentru ca planta dumneavoastra de aglaonema să fie îngrijita în mod corespunzător.
Lumina și temperatura
- Renumite ca plante de lumină slabă, unele soiuri de aglaonema sunt extrem de populare ca plante de interior care nu au nevoie de multa lumina. Soiurile pestrițe mai ușoare sau colorate preferă un pic mai multa lumina solara indirectă.
- Aglaonemele sunt sensibile la condiții de frig. Acestea nu trebuie așezate niciodată într-un loc în care temperaturile scad sub 15 grade Celsius, deoarece planta poate începe să prezinte semne de deteriorare la frig oriunde sub acest interval. Acestea ar trebui menținute la 15-25 de grade Celsius.
- În mod ideal, nu lăsați niciodată solul să se usuce mai mult de 25-30% din ghiveci înainte de a uda.
- În mediul său natural, umiditatea este suficient de ridicată încât planta să-și absoarbă o parte din umiditatea din aer.
Sol
- Solul pentru plantele de aglaonema trebuie să poată păstra puțină apă, suficient pentru a rămâne ușor umed. Cu toate acestea, ar trebui să poată scurge cu ușurință excesul de apă rapid, astfel încât să nu riscați putrezirii rădăcinii.
- Pentru a cultiva aglaonema este recomandat ca solul sa aibe ph-ul cuprins in intervalul de 5,6-6,5. Puteti aplica si un ingrasamant foliar Cropmax.
Propagare
În timp ce aglaonema se poate inmulti prin semințe, butași sau diviziune, majoritatea oamenilor optează pentru divizare. Este cel mai simplu de făcut de cultivatorii de acasă.
Taiere
- Plantele din genul Aglaonema nu necesita des taiere. De fapt, se face in special pentru ajustarea cosmetică.
- Puteți îndepărta frunzele moarte, de culoare verde închis, pe măsură ce apar, urmând tulpina frunzelor până la baza plantei și folosind o pereche de foarfeci sterili pentru a impiedica aparitia diverselor boli.
Boli
Aglaonema poate fi afectata de o boaal fungica numita antracnoză. Aceasta vă poate decolora frunzele și vă poate provoca găuri sau pete maronii uscate.
Daunatorii principali ai plantelor din genul Aglaonema sunt paduchii testosi si acarienii.
Citeste si articolul despre Aechmea (Ecmea).