Cum se uda gazonul

Posted by   Garden Farm
10/04/2018

Lucrările de drenaj se execută pe soluri grele de tip argilos, luto-argilos, mai mereu îmbibate cu apă. Apa nu are voie să stagneze pe gazon, chiar și pentru o perioadă scurtă băltirea apei are drept consecință putrezirea rădăcinilor și moartea gazonului sau apariția bolilor criptogamice. Lucrările de drenaj constau în executarea unor canale deschise (drenuri) absorbante care să colecteze apa din precipitații (în exces) și pe care să o deverseze în drenuri colectoare și mai apoi în canalizare sau într-un emisar natural de tip lac, iaz, etc. Lăsați aceste lucrări în seama unui specialist de îmbunătățiri funciare.

Adâncimea la care se instalează drenurile sunt:

0,8 – 0,9 m pe soluri puțin permeabile

0,9 – 1,0 m pe soluri foarte puțin permeabile

1,25 m pe soluri profunde

Distanțele dintre drenuri este stabilita de specialistul ÎF funcție de tipul de sol și de cantitatea de apă în exces.

Așa cum spuneam mai devreme, excesul de umiditate determină lipsa oxigenului. În lipsa oxigenului, cantități mari de materie organică va rămâne nedescompusă și vor predomina procesele de reducere cu formare de cantități mari de compuși cu amoniac, hidrogen sulfurat și alte substanțe toxice pentru plante.

Pe un teren îmbibat cu apa, dezghețul și încălzirea solului se face lent.

Gazonul se uda de maxim o data pe zi cateva 15-20 de minute in functie de perioada.

Primavara se uda o data la 2 zile cate 10 min apoi prin luna iunie se uda in fiecare zi cate 15 min urmand ca in luniile de vara udarea sa fie setata la 20 minute dar nu mai mult.

Gazonul are nevoie de apa pentru a asimila ingrasamintele, pentru a le transporta in sistemul radicular si pentru a-si pastra culoarea verde. Irigatul artificial va trebui deci sa compenseze lipsa ploii.

Primavara, ploile si roua sunt suficiente de obicei ca aport de apa.
Dar in caz de seceta, trebuie udat chiar si in aceasta perioada.
Vara, udati des, de preferinta seara pentru ca apa sa aiba timp sa ajunga pana la radacini inainte de a se evapora.
Daca aveti un calculator pentru udat, programati-l sa ude in timpul noptii. In acest fel, peluza dumneavoastra va fi disponibila pe toata durata zilei.

Cum sa udam?
Trebuie udat copios mai degraba decat in mici cantitati.
Un volum important de apa asigura o inradacinare solida a gramineelor si le mareste rezistenta.
Cantitatile mari de apa nu inseamna insa ca trebuie sa udati mai rar.
Radacinile gazonului se afla in primii 10 centimetri de pamant, nivel la care schimbarile higrometrice sunt cele mai active.


Pentru gazonul proaspat semanat, udati-l de doua ori pe zi in ploaie fina, fara a avea nevoie de mare cantitate, dat fiind ca sistemul radicular nu este inca dezvoltat.